vrijdag 30 januari 2009

School dan toch echt begonnen.

Aiko kan hier niet naar school en vindt dat ook niet echt erg...
Ze wil alleen maar bij juf Ann naar school.

Woensdag zijn de lessen echt begonnen. Voor Tosca kon het niet snel genoeg gaan, Lotte is zoals gewoonlijk wat meer timide. Het is ook niet niets, zo'n massa taterende kinderen die allemaal aan je haar komen voelen en een juf die je niet begrijpt! We zullen haar niet forceren. De leraars die hier willen komen les geven zijn echte idealisten. Zonder materiaal, heel grote groepen. Kinderen moeten onderwijs krijgen in het Spaans maar spreken dat vaak helemaal niet. Ze hebben les van 8 tot 10u en van 11 tot 13u.
Ook Rik is gestart, en geeft vier uur in de week Engelse les aan de 'groten' (13 tot 26 jaar...). Het niveau ligt er heel laag, de helft van de klas kan niet lezen.
Het weer blijft droog en over de middag hebben we geen water meer in ons 'huis'. Ook steeds warmer met meer insekten.
We geraken door onze voorraad honing heen, wat zullen we dan nog eten op onze boterham?? De sardientjes uit blik vielen nogal tegen... Aiko lust wel tortilla's, de anderen iets minder enthousiast. En die bonen, daar kan alleen Rik aan wennen.

Groeten van de andere kant van de wereld.


De maestro van Tosca geraakt nog niet zo vlot uit zijn bed.


Lotte is nogal onwennig, je zou voor minder hé?
Zoek de andere helft van de 60 leerlingen onder de banken!



Nog snel een bankje bijschuiven.



Tosca voelt zich hier al helemaal thuis.






11 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo iedereen!
Ik had veel bij te lezen van de laatste tijd blijkbaar, maar vond het super! Blij dat Aiko toch stilaan haar draai begint te vinden en toch meer en meer speelt met de kindjes daar. Dat mensen daar anders met elkaar en met dieren omgaan is natuurlijk heel erg moeilijk om uit te leggen aan die kleintjes en zelfs voor ons, volwassenen heel erg wennen!
Hier heeft het land weer even stil gestaan voorbije week door een babymoordenaar van 20 vorige vrijdag...een vreselijk drama. Zo tragisch als je leest wat bij jullie dan gebeurt... een doodgeboren baby waar niemand om treurt, we kunnen het ons niet voorstellen. Raar toch hoe anders mensen tegen de dood en het leven aankijken in die twee verschillende werelden op eenzelfde planeet.

Veel sterkte en vreugde daar nog bij de dingen die jullie doen!
Liefs,
Vanessa en Yeva

Opa en Nora zei

Hallo lieverds allemaal ,
Een speciaal woordje van dank voor de dappere en moedige verslaggeefster mama Valeska. Uit menige reactie blijkt de waardering van veel correspondenten. Dat moet een riem onder het hart zijn voor allemaal.Met ongeduld verwachten we de laatste nieuwsjes.Ik zie dat Tosca zich als een echt indiaantje kan gedragen.Ons fotogenieke Aïko is even mooi in zwart wit als in kleuren. Lotte is blijkbaar de meest bezige bij met de vele "vriendjes en vriendinnetjes".
Rik ik zag je niet direct als "schoolmeester" maar je blijkt voldoende aanpassingsvermogen te hebben om het tocht te zijn . Veel succes.Het is hier een zonnige week met wat nachtvorst en bij dag om de o°.Wat is de dagtemperatuur daar ? We zien toch regelmatig de kids met een trui?
We leven met jullie mee en moge je gespaard blijven van ziek zijn.
Dikke en warme zoenen.
Opa en Nora

klas van Nicole zei

Hallo Tosca & Co,

Afgelopen vrijdag hebben wij op De Tandem een rommelmarkt georganiseerd. Wij hebben met onze klas beslist om de hele opbrengst aan jullie project in Guatemala te schenken. We hebben ongeveer 80 euro ingezameld.
We hebben jullie blog eens bekeken vandaag en waren erg onder de indruk van de mooie foto's. De keukens en de huizen zijn heel creatief ingericht met basismaterialen. We moesten heel erg lachen dat de kinderen weglopen van jullie fototoestel.
De foto van de markt op zondag vonden we ook wel heel speciaal.

De centen van onze rommelmarkt zullen we storten op de rekening van jullie project. Of zouden we dit beter op een andere manier aan jullie bezorgen. Of moeten we iets opsturen naar Guatemala ? Dit lijkt ons wel duur en zal ook wel lang duren ?

Ondertussen is het in Brugge aan het sneeuwen. Er staan momenteel 2 sneeuwmannen en 1 groot sneeuwfort op het grasveld. Vanmorgen hebben we Pat bekogeld tot hij wegvluchtte.

Vele groeten uit De Tandem,
Leefgroep Nicole,
(6e leerjaar)

Unknown zei

Hallo Allemaal
Ik vind het tof om het reisverslag te kunnen volgen wij hier uit St Andries Brugge kijken uit naar het vervolg van hun verslag.
Vele groetjes
Bart

Wouter De Roos zei

Hola Tosca hoe is het daar hopelijk alles goed hier heeft het mooi gesneeuwd echt tof na al de sneeuwpret moeten we toch werken!!! Vele groetjes
WOUTER

Leefgroep Els zei

Dag Lotte en iedereen,
We leren over apen, zegt Mare. We hadden een project over Hennie de heks en we kleiden draakjes, zegt Leon. Vind je het daar leuk? Joppe)Hoe gaat het met je? (Bas L.) Hoe gaat het in de klas? (Cezar)In welke taal spreken jullie daar? (Chiara)Wanneer kom je terug? (Mauro) We missen je en vele groetjes van de klas van Els!!!!

lotte zei

Dag allemaal,
het ontroert me als ik jullie verhalen zo lees, krijg de krop in de keel. Toch blij dat we af en toe eens mogen proeven van jullie avonturen, en ook blij jou en Rik eens te zien. Morgen gaan wij hier met heel het lager schaatsen in het Boudewijnpark. Dat wordt glijden dus.
Groetjes, Nathalie en co.

michiel zei

Martijn zegt : Dag Lotte, we hebben vandaag gekeken naar een film over apen bij Els. Zijn er bij jullie apen ? Wanneer kom je terug ? Ik wil nog zeggen dat het de verjaardag was van Joppe.

Michiel zegt : Dag Tosca, het is vandaag de verjaardag van Jonas. Morgen gaan we met heel het lagere naar Boudewijn Sea parc schaatsen. Als ik mijn mama zie lezen in jullie blogspot dan denk ik dat ze ook graag naar Guatemala zou willen gaan. Ik verlang om jou terug te zien. Doe de groetjes aan de rest van je familie, je vriendjes en de puppies...

Charlotte zegt : Dag Tosca, is het daar leuk ? Je hebt daar al veel meegemaakt. Ik verlang ernaar om je terug te zien om te horen welke avonturen je nog beleefd hebt. Groetjes en tot ziens !

Mama Bénédicte zegt : Wat leuk om via jullie blogspot te vernemen hoe het met jullie verloopt ! Ik zou het inderdaad ook graag 'live' meemaken... Veel plezier en moed op de mindere momenten ! Tot ziens !

juffie ann zei

Hei aikomeisje, vandaag konden we je mooie foto op een heel groot scherm zien in het centrum.De kindjes vonden het leuk om je te zien op de rug van je mama en willen nu ook de poppen van de klas op de rug dragen. We blazen allemaal een dikke zoen naar je foto, tot gauw!Heike,Jiete, Mayla,Yeva,Yuna,Margot, Charlotte,Aikojongen,Kyara,Lut,Vic,Ibe,Okke,Aaron,Lily,Otka,Rania,Martine en Ann (heel wa nieuwe kindjes bij hoor in de klas, gelukkig zijn het er bij ons geen 50, ;)

Unknown zei

Hallo allemaal,

Jiete vertelde vanavond heel enthousiast het volgende:Ik heb Aiko meisje gezien op 'een grote witte doek', allemaal foto's! Ze heeft het ook tussendoor al een paar keer gezegd 'mo Aiko meisje is op reis, bij de indiaantjes". Leuk dat ze samen met de klasgenootjes naar de foto's konden kijken. Ikzelf ben ook erg onder de indruk van jullie reisverhalen! Veel groetjes, Inge

Jacobs-Van Coillie zei

wij lezen jullie verhalen met open mond ! hou jullie goed !
vele groetjes