maandag 12 januari 2009

Op zondag naar de markt

Ola, schaatsers!
Omdat er hier in Pojom niet veel eten te krijgen is, is het de gewoonte onder de vrijwilligers om op zondag naar de markt in Ixquisis te gaan. Dus gister zijn Valeska en Kristina tegen 7 uur vertrokken, en Rik is twintig minuutjes later ook aan de tocht begonnen met de meiden. Helaas in de gietende regen... Het dorp ligt aan de andere kant van de berg en het is vrij steil. Rond 8 uur 15 waren wij (V en K) op de markt, nog op tijd om lekkere kaas en een kip te kopen. De kip wordt normaal per libro verkocht, en de vrouw kon niet geloven dat wij haar volledige laatste kip wilden kopen. Een erg gele maïskip! En over de hygiëne denk je best niet te veel na! We vonden ook nog brocoli, radijsjes, bananen, een soort worstjes en zelfs cornflakes (die nog maar 8 maanden over datum is)! Ixquisis is duidelijk een rijker dorp, met meer Ladino's en meer stenen huisjes. Het is er mooi. Normaal zouden we dan nog wat aan de rivier daar blijven maar het regende te veel. De terugtocht is heel zwaar, super steil, niet te geloven dat daar (soms) een
auto overrijdt!
De rest van de zondag passeert hier met Aiko in een geïmproviseerd badje stoppen en kleren wassen. Zeker als het regent hebben we hier zoveel was! Ik begin te begrijpen waarom alle kinderen hier constant vuil rondlopen...
's Avonds kip met brocoli, wat een feestmaal! We konden ons op dat moment niets lekkerder voorstellen!






Markt in Ixquisis.


De hoofdstraat in Pojom.
Tosca, Lotte en Anna-Maria (even oud als Lotte!).



Pojom gezien vanop de terugweg uit Ixquisis.
Rik houdt zich hier veel bezig met de kinderen, niet alleen de onze maar die van het hele dorp. Ze komen voortdurend aankloppen om spelletjes te spelen, UNO is een favoriet. Zo probeert hij hen ook iets bij te brengen, en de kinderen zijn doodgelukkig met wat aandacht. We horen vaak roepen "Tosca, venga! Lotte, venga! Aiko, vamos a jugar!". Aiko vindt het nog steeds lastig als Valeska moet werken en krijst dan het hele dorp bij elkaar.



Lotte met een deel van haar vrienden op het schoolplein.
Vandaag was het weer druk op de consulta's. Er was ook een hoogzwangere vrouw met vermoedelijk een stuitligging. Wij dringen er op aan dat ze naar de stad zou gaan (7u rijden) om te bevallen, maar de familie blijft liever hier om te zien of de baby nog draait. Dat wordt dus zweten, als ze toch hier zal bevallen. We dachten dat de lokale vroedvrouwen veel zouden weten maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn...
Morgen komt Sarah hier aan, een Duitse vierdejaarsstudente, en woensdag vertrekt Kristina dan weer. Ik (Valeska) zal dan dus veel meer alleen moeten beslissen!!
Geniet nog van het ijs daar, tot een volgende keer.



6 opmerkingen:

klas van Pat zei

Ola Tosca,

Wij zitten hier met de hele klas samen jullie blog te lezen op een groot scherm in het centrum. We zijn heel erg verrast over de foto's en de levensstijl in Pojom. Het ziet er allemaal heel leuk uit, maar ook heel erg anders dan bij ons. De markt en de hutten lijken helemaal niet op de markt in Brugge en de huizen in Sint Kruis. We bewonderen jullie kindjes dat ze zo flink zijn bij het eten. Wij beseffen nu pas hoe verwend wij hier in België zijn. Sommigen zeuren hier al als de pot speculoospasta op is. Amai ...
Raar ook als je de Maalsesteenweg en de grote weg uit Pojom met elkaar vergelijkt.
Wij hebben een nieuw project 'De bedenkers' we gaan nieuwe uitvindingen zoeken en proberen te maken. Doe de groeten aan al je vrienden en vriendinnen in het dorp. Tot de volgende keer.

Juno, Sarah, Margot, Jaron, Janne, Larissa, Tane, Anna-Livia, Wouter, Jowan, Pat, Quinten, Jonas, Joren, Robbe, Ward, Michiel, Klaas en Katleen (de hele klas van De Tandem uit Brugge)

Geniet van jullie avontuur!

Opa en Nora zei

Dag mijn kleine Indiaantjes ?
Wat doet het deugd aan ons hartje van jullie daar zo lief te zien spelen met de plaatselijke kinderen.
Iedere foto is een riem onder het hart. Geniet ervan met vole teugen en kom als "rijke" kinderen naar hart en geest terug naar Brugge.
In Vilvoorde woont er nu een fiere opa.
Kusjes van Opa en Nora

Sofie* zei

Hallo daar!

Ik vond het de laatste week al behoorlijk rustig bij jullie huisje hier in de Hoveniersstraat en ik merk dat jullie zowaar al een volle 2 weken vertrokken zijn! Als ik jullie blog en de foto's bekijk bewonder ik jullie echt super hard en (dit is voor Valeska en Rik) ik vind het echt ongelooflijk van jullie dat de kindjes zo'n prachtige kans krijgen om vanalles te leren en te ontdekken. Wat een verrijking voor hun leven! Door jullie geïnspireerd, ga ik volgende zomer trouwens ook als vrijwilligster mee naar Zuid-Amerika. Dankje! :)

Doe heel veel groetjes aan mijn boelies en zeg dat ik ze mis!! (Oja, als jullie terug zijn staat de mama-papegaaienduiker op de kindjes te wachten!!! Ik had het beloofd... :D )

Groetjes uit het koude en mistige België!

Sofie* zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Melissa zei

Amaai,
Ik ben apetrots op jullie allemaal!!! Waar wij veelal van dromen maken jullie werkelijk waar!!! Bedankt om toch af en toe iets naar ons te sturen. Het is wel iedere keer wat schokkend maar toch ook wel grappig hoor als je lotte ziet tussen haar vriendjes!
Maak maar veel plezier met de kindjes, ze zijn precies wel heel blij om jullie te zien hé! Dikke knuffel aan Aiko die het soms wat lastig heeft!!!
kus van Siebe, Lune, Youri en Melissa

Baetjes zei

Hallo,

Vele groetjes vanuit de Hovenierstraat van Jessica, Franky en Annebelle.
Wij zijn vol bewondering over jullie grote avontuur.
Vele groetjes aan de kids en geef die schatjes hinder een dikke knuffel van ons.

Fam. Baete